Un punct de pornire si idei pt cei interesati de

Vizualizare proiect 3D, Soba de zidarie cu plita
Vizualizare 3D, interiorul unei sobe de zidarie tip danez
Vizualizari site

DESCRIEREA sobelor in clopote

1.jpg
Soba in clopote

Soba in clopote

Soba greaca 1.jpg
Harang kályha..jpg

Foarte multe locuinte individuale din mediul urban, dar mai ales din mediul rural sunt utilate cu sobe, fiind surse de incalzire folosite mai bine de un mileniu. Pana "nu demult" tehnica incalzirii cu sobe se dezvolta si perfectiona bazandu-se exclusiv pe practica secolara a mesterilor populari. Insa, din ce in ce mai mult acestea aveau nevoie de sprijinul stiintei, care era obligata sa analizeze cele cumulate cu secole si sa stabileasca caile catre progresul in tehnica incalzirii. 

Incalzirea rationala se refera la factorii importanti care influenteaza crearea unor conditii confortabile, cultura habitatului si economia in exploatarea imobilelor. Pe langa dezvoltarea sistemelor de incalzire centralizate, in present ramane de actualitate utilizarea sobelor, capabile de a asigura imobilelor regimul termic necesar.

In fata multor beneficiari, pe langa multe altele, a aparut si problema cum sa construiasca sobe care sa incalzeasca uniform incaperile, care sa consume putin combustibil si care sa nu necesite mult timp pentru deservirea lor. Sobele traditionale foarte uzuale detin un sir de calitati positive, dar ele nu sunt capabile sa incalzeasca partea inferioara a incaperilor, ceea ce duce la formarea condensului, aparitiei igrasiei si degradarii imobilelor. In afara de aceasta sobele traditionale nu sunt atat de eficiente si pentru deservirea lor se consuma mult timp.

Pentru a perfectiona sobele traditionale fumul fierbinte a fost necesar de indreptat in partea inferioara a sobei, care pana acum nu era incalzita. Drept urmare al acestei masuri a sporit confortul termic din incaperi. Astfel la sirul de calitati positive s-au mai adaugat urmatoarele: a disparut umezeala din incaperi, a devenit mai calda pardoseala (copii se pot juca pe podea fara a fi supusi riscului racelii) si s-a redus de 2-3 ori consumul de combustibil. Aceste sobe pot folosi orice combustibil, chiar si cu umeditate sporita  lemne, carbune, turba, paie, etc. Noile calitati permit folosirea acestor sobe atat in regiunile mai reci, cat si in regiunile mai calde ale tarii.

Sobele pentru incalzirea imobilelor trebuie sa corespunda urmatoarelor exigente:

sa detina un randament mai mare de 80%, ceea ce se asigura de catre toate modelele dotate cu gratare;

sa se incalziasca in partea inferioara considerabil de mult, fata de partea superioara, pentru a reduce diferenta de temperatura intre zonele pardoselei si tavanului (si respectiv aeruluiexterior) si pentru a reduce drastic pierderile de caldura si consumul de combustibil

sa mentina o uniformitate in cedarea caldurii pe parcursul a 24 de ore;

sa stocheze bine caldura acumulata, sa nu se raceasca in cazul siberelor uitate intredeschise, asa cum, spre exemplu, sobele cu camere de gaze "Clopote" retin caldura mult mai mult timp, fata de cele cu canale, din care caldura este pur si simplu "suflata";

sa nu creeze fisuri; fisurile aproape ca nu apar daca zidaria mai fierbinte nu este legata cu cu cea mai rece;

sa nu se infunde cu funigine si cenusa, aceasta nu are loc daca este corect organizata arderea combustibilului, adica cand arderea completa nu are loc la temperaturi reduse in afara focarului;

sa creeze o rezistenta minima in calea gazelor de ardere pentru imobilele cu un singur nivel si cos de inaltime redusa;

sa reprezinte o constructie simpla.

Modelele de sobe promovate in prezentul site corespund acestor exigente. Acestea au avut la baza asa numita teorie hidraulica a sobelor elaborate de cunoscutul savant - metalurgist rus, profesorul Grum-Grjimailo (1864 - 1928). Dansul considera, ca " … miscarea flacarii trebuie analizata ca miscarea unui lichid usor in altul mai greu". Lichidul usor - gazele fierbinti, cel greu - aerul atmosferic care ne inconjoara. Aplicate si in prezent prevederile teoriei hidraulice a sobelor si-au pastrat importanta in totalitate. Ideea de baza al acestei teorii este foarte simpla. Jetul de aer fierbinte inconjurat de cel rece va urca fiind mai usor, pe cand jetul de aer rece inconjurat de cel fierbinte va cobora. Savantul rus recomanda la elaborarea sobelor in fiecare parte a lor de impus o asa directiemiscarii fumului, incat aceasta miscare sa corespunda tendintei naturale - firesti: jetul de gaz fierbinte inconjurat de cel rece sa fie indreptat in sus, jeturile gazului racit - in jos. In sobele traditionale cu canale ("fumuri") aceasta recomandare nu este respectata: gazele ce se racesc se deplaseaza alternand cand in sus, cand in jos. Gazele fierbinti, admise din focar in volumul sobei, se aduna fiind mai usoare sub bolta, formand acolo asa numita "punga cu gaze fierbinti". Gazele reci, fiind mai grele se "scurg" in partea inferioara a sobei si, daca nu sunt evacuate de acolo, creaza "punga cu gaze reci".

Intoarceti un pahar de sticla ("punga") si apropiati de el din partea de jos o tigara aprinsa. Veti observa, ca jetul de fum va intra in pahar, va urca pana la fundul acestuia, dupa care va forma un inel si in aceasta forma de lungu peretilor va cobora in jos. Exact asa se deplaseaza gazele si in sobele, elaborate pe principiul "pungii", din acest motiv preluarea trebuie realiza a in partea de jos, unde se aduna gazele racite cel mai mult. Aceste sobe nu necesita canale ("fumuri"), gazele in interiorul lor se misca sub actiunea fortelor naturale, adica are loc miscarea naturala ("libera", cum numea Lomonosov) a gazelor.

Continand "punga", suprafata sobei si miezul de stocare a caldurii pot fi perfect incalzite fara "fumuri". Renuntarea de la "fumuri" a generat posibilitatea de a reduce considerabil rezistenta intampinata la miscarea gaselor in soba, ceea ce este foarte important acolo unde inaltimea cosului de fum este restrictionata din mai multe considerente (seismic, pierderi de caldura inutile, costuri de investitie ridicate, etc).

In afara de aceasta, este foarte importanta organizarea arderii corecte a combustibilului in sobe. Fluxul de para (flacara) care iese din focar, reprezinta un amestec de gaze fierbinti, aer si produse de ardere. Pentru ca reactia sa se termine (se se desfasoare ) in flacara, este necesar sa se amestece bine anumite jeturi ale ei. Totodata in volumul (spatiul) unde se termina arderea, trebuie mentinuta o temperatura inalta. Daca e lasat ca fluxul flacarii cu reactia arderii nefinalizata sa intre intr-un spatiu cu temperatura redusa, atunci gazele se vor raci si reactia arderii nu va putea fi finalizata. In astfel de gaze vor ramane nearse funiginea si gudronul (smoala), care se vor depune pe parcursul miscarii lor prin canale pe peretii acestora, reducand transferul de caldura.

In sobele cu doua clopote gazele de ardere din focar ajung direct in primul clopot - " punga cu gaze fierbinti". Aceasta reprezinta un spatiu perfect pentru finalizarea arderii complete, deoarece aici reactia de ardere este amplificata de catre peretii si bolta fierbinti al clopotului. Sub bolta procesul de ardere se termina definitiv. Dupa aceasta prin orificiile din partea inferioara al "clopotului" intai, gazele sunt admise in "clopotul" al doilea si cedeaza peretilor acestuia caldura ramasa. Racinduse, ele coboara la partea inferioara a "clopotului" al doilea si sunt preluate de cosul de fum. Dupa finalizarea arderii combustibilului din focar si daca siberul nu a fost inchis etans, aerul rece patrunde prin focar in soba, insa nu se poate ridica, fiind mai greu ca gazele fierbinti care au umplut "clopotele", si imediat pleaca pe cea mai scurta cale, eludand "clopotele", si fara a lua cu el o cantitatea mare de caldura direct in cosul de fum. Aceste sobe ca si cum ar avea un separator de caldura automat, care exclude posibilitatea racirii clopotelor la patrunderea in acestea a aerului rece. Astfel se explica capacitatea sobelor cu "clopote" (pungi) de a pastra bine caldura, chiar daca din anumite considerente nu a fost inchis etans siberul. Totodata aceasta capacitate de a pastra un timp mai indelungat caldura se reflecta si asupra consumului de combustibil.

 

Kemencetetején.JPG
Csomor Cs.Árpád
cscsomi@gmail.com
Tel: 0036 30 922 3231


Consultanta si inform. pt.Romania
soberustice@gmail.com
Tel: 0754661733
Skype: soberustice
Certificat de sobar. Europass.
Stove maker.

Stove maker.

Constructor sobe, seminee, focare,cuptoare, intretineri-reparatii.
Oxidare gazelor de lemn
top3.jpg
Kalyha.hulogo.jpg
logo_transp.gif
Copyright © soberustice.com
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one