Un punct de pornire si idei pt cei interesati de eficienta, de continutul structural al unei sobe si de aspectul acesteia in spatiul ambiant.

Vizualizari site

DESCRIEREA focarelor performante(bio-eco) si a sobei de zidarie ceramica

Sobele de zidarie cermica (Masonry heaters,Masonry stove) au un coeficient termic foarte bun, ele se recomanda in incaperile care sint folosite permanent deoarece la inceput incalzirea acestor sobe este mai lenta avind o inertie termica mare in scimb radiatia de caldura este mai constanta. Folosirea lor zilnica in modul "clasic" consta in incarcarea focarului cu 8-15kg de lemne si arderea lemnelor la intensitate mare si timp scurt(cca. 2 ore) dupa care soba este inchisa. In timpul temperaturilor foarte scazute din exterior arderea lemnelor in soba se face de 2 ori pe zi la intervale de 10-12ore.
 Aceste sobe au focare performante care folosesc si adausul aerului secundara care ajuta arderea gazelor la temperaturi ridicate pentru o ardere cat mai curata şi reducerea poluării .Acumularea pe termen lung a caldurii radiante in sobele de zidarie se poate realiza prin folosirea zidariei ceramice(samota) cu pereti grosi care ofera o baza speciala pentru absorbirea calduri şi radierea lenta si uniforma spre peretii exterioari  al sobei ce poate dura intre 12-24 de ore.
Arderea curata are loc in partea superioara a focarului unde gazele de lemn emanate din partea inferioara,  si prin adausul aerului de ardere in zona superioara a focarului si in conditiile temperaturilor inalte se produce "carburatia"-amestecul  si oxidarea(arderea) pt. o ardere cat mai curata .In aceasta zona la conditiile optime de ardere se ating si temperaturi de 900-1000 grd C. Spatiul superior in care se finalizeaza ardere se poate folosi si ca un cuptor "negru",  numai dupa arderea lemnelor din focar. .Se pot executa si sobe cu cuptor "alb"  care pot folosite si in timpul functonarii sobei.
 
Constructia acestor sobe pretind o fundatie consolidata care rezista la presiuni de 2-3 t(tone) /m2.
Finisajul exterior ale  acestor sobe poate fi piatra naturala (granit,marmura, travertin, calcar, piatra de sapun) sau ceramica (teracota, caramida presata,, caramida klinker, faianta gresie,tencuiala termo, etc.)
Piatra de sapun si granitul foarte bune colectoare si transmitatoare termice dar pretul de cost si de prelucrare al acestor materiale este foarte ridicat.
 
Executia acestor focare performante, numite bio sau ecofocare focare in constructia sobelor moderne  a adus posibilitatea pt.arderea controlata si completa a diversilor combustibili organici, dar mai ales a lemnului de brad care in unle zone montane se gaseste usor, ne fiind in asa masura exploatate la nivel casnic, din considerentul ca acest lemn contine rasini, care in urma unei arderi incomplete la temperaturi mai reduse se depune  usor in canalele de fum, ne mai vorbind de nivelul poluarii.
Sobele de ceramice cu focare performante pot fi construite in mai multe variante,Cu sistem convectiv(recuperator) de tip Kahelofen,  Finlandez-Danez( contrafumuri), Rusesc(clopote), etc, sau combinind aceste sisteme...
 
Sobele ceramice cu acumulare pot avea puteri termice intre 2-8 Kw ,depinde de marimea, suprafetelor active si tecnologia  de executie.
Aceste sobe in mare parte incalzesc prin radiatie termica directa, asemanator razelor solare, in primul rind corpurile(ziduri, mobilier, persoana din zona, etc) care la rindul lor vor incalzi aerul.
Amplasarea ideala ale acestor sobe este in centrul mediului ambiant, in asa masura ca suprafata radianta a sobei se "vede" bine din cit mai multe colturi, unghiuri ale  incaperii incalzite.
 
  
15-09-2017-02-23-23.png
01-11-2017-07-30-22.png
IMG_2452.JPG
Csomor Cs.Árpád

Consultanta si informatii
soberustice@gmail.com

Tel: 0754661733
Atestat de sobar.
Stove maker.

Stove maker.

Constructor sobe, seminee, focare,cuptoare, intretineri-reparatii.
Copyright © soberustice.com
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one